Hoge raad: huurkorting moet gegeven worden

Hoge raad: huurkorting moet gegeven worden

Inhoudsopgave
huurkorting-schoonheidssalons

Schoonheidssalons getroffen door lockdown hebben recht op huurverlaging

Ondernemers die hun deuren moeten sluiten vanwege de corona-maatregelen hebben recht op huurverlaging. Met deze uitspraak maakt de Hoge Raad een einde aan maandenlang juridisch getouwtrek tussen verhuurders en huurders.

Volgens de hoogste rechter moet de coronapandemie worden gezien als een ‘buitengewone omstandigheid die verband houdt met de volksgezondheid’ waarmee ondernemers als winkeliers, schoonheidssalons en restauranthouders geen rekening hadden kunnen houden toen zij een huurovereenkomst sloten. Daarom moet het verlies gelijkelijk worden verdeeld tussen huurder en verhuurder. Wel moet rekening worden gehouden met eventuele corona-steun die van de overheid is ontvangen.

Ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel hebben zwaar te lijden onder de lockdown-maatregelen sinds het uitbreken van de coronacrisis, die afgelopen zaterdag opnieuw werden aangescherpt. Zij zijn verplicht hun deuren te sluiten of worden beperkt in hun openingstijden.

De huurachterstanden bij verschillende ondernemers liepen zo hoog op dat vastgoedeigenaren hen voor de rechter daagden.

Verschillende uitspraken

In deze procedures deden de rechtbanken zeer verschillende uitspraken. Een rechter in Zwolle vond dat een café-restaurant gewoon de huur moest blijven betalen, terwijl café Aimee in Den Haag bijvoorbeeld maar de helft van de huur hoefde te betalen.

Uitspraak Hoge raad

De rechter in Roermond vroeg daarop de Hoge Raad om uitleg. Die concludeerde vrijdag dat huurders recht hebben op een huurverlaging, mits die is gebaseerd op het werkelijke omzetverlies tijdens de pandemie.

Dat huurders en verhuurders de pijn eerlijk moeten delen, betekent volgens het hoogste rechtscollege dat ook de corona steun van de overheid gedeeld moet worden. Ondernemers kunnen een tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) aanvragen voor onder meer hun huur.

De Hoge Raad geeft in zijn uitspraak een rekenmodel waarmee dit in de huurverlaging kan worden verdisconteerd.

Zodra wij meer informatie hebben zullen wij dit delen.

Hebben jullie al eerder een huurkorting gehad van de eigenaar van het pand?

nieuwsbrief

Schrijf je in en mis niks!

Selecteer lijst(en):

We spammen niet en sturen alleen nieuwsbrieven bij nieuwe vactures of nieuwe artikelen! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Beautyberoep.nl

Beauty Beroep de snelst groeiende site voor de beauty professional!

Nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Voorwaarden en privacy

Vind personeel
Zoek je een nieuwe mederwerker, full time, part time of ZZP?